26 december 2008

Min härliga julafton!


December var hektisk med alla åtagande i skola och födelsekalas, lucia, advent, julbak, pepparkakshus, skinka, julstädning, pyntning osv.osv.osv.osv.

Så kom då äntligen julafton.

Som vanligt började vi morgonen med att jag, som mor i huset, springer runt mellan barnens rum, med tomtebloss i handen och sjunger "Nu är det jul igen", en gammal tradition från min mammas föräldrahem.

Sen skall julstrumporna tömmas och öppnas, i år fick barnen en lapp i sina strumpor samt en chokladtomte. På lappen stod de att de skulle ta varandra i handen, tralla, och ge sig ivag på rad ut till snickarboden.

Jojo, och där på översta hyllan låg det ett stort paket, de skulle bära den gemensamt till julegranen. Där satte de sig och öppnade paketet, därilåg Guitarr Hero 4 med trummor, mick och gitarr.

Sen går vi alla till bords och dricker varm choklad med vispgrädde. Jag har infört smörgås, men när vi var små skulle julbaket smakas av, men av chokladen och grädden mår vi ändå illa........... alltså som en julmorgon skall vara.

Klockan 9 stack vi alla till stallet där de skulle göras julefint samt ge Dimma och Elk sina julklappar. Efter smaskande av morötter, hästgodis och äpplen fick de sedan gå ut i hagen. Vi mockade och lade in ny torv, lite extra hö och blandade mat, lite xtra gott till dem med.

Precis som det skall vara på jul.

Klockan blev 12:00 och vi åkte till min största flicka Paula, med fulla kassar av julklappar och mat, vi har ju alltid knytkalas. Vi blev 12 personer runt bordet och hon hade dukat ett fint långbord, så fint med vit manglad linneduk och snygga bordsdekorationer.

På köksbänken blevsmörgåsbordet uppdukat med god skinka, olika syltor, revben, olika rödkålsblandningar, sillsallad, sill, Jansson, ål, prinskorv, köttbullar......ja bordet dignade av julbordets läckerheter.

Som vanligt åt vi för mycket..........alltså precis som en julafton skall vara.

Gustav, Ella och Ville tror ju på tomten i år, så de gick att lura, i år var tomten väldigt krokig och slog på dörren att vi alla hoppade till.

Kalle Anka kom och vi tittade, och helt plötsligt börjar lillsonen min kräkas.

Jaja, han har ju redan smittat ner alla så vi åt efterätt (inte han förstås, han låg i sängen och mådde mycket dåligt) och sedan delade vi ut julklappar till familjerna.

Sen tog jag o Gubben min, våra 4 yngsta barn med oss hem till oss där vi tog ut hundarna och förberedde för den stora julklappsutdelningen. Vi bytte om till myskläder, kröp sedan upp i sofforna och så började vi dela ut alla klappar som var kvar hemma. Dock inte Gustav, han låg i soffan och var så sjuk, han kräktes en gång till, sedan tyckte han att jag skulle spara hans julklappar till senare.

Men bland de andra barnen lyste ögonen och stämningen var på topp. Efter ett tag fick lillebror lite energi så han öppnade ikapp oss, inte mycket till entusiast av vad han fick, men han öppnade i varje fall.

Efter avslutad klappöppning var alla nöjda. Precis som en julafton skall vara.

Sen blev vi lite småhungriga, vi tog mackor med skinka och juleost och så drack vi naturligtvis julmust. Vi åt och började må ännu mer illa...............alltså precis som en julafton skall vara.

Vi avslutade måltiden med ett glas Samarin..............alltså precis som en julafton skall vara.

Barnen gick upp och lekte med alla sina fina klappar, Gustav kröp ner i sängen och somnade på två röda och jag lade mig på soffan, Anders satte sig vid sin dator, jag somnade...........alltså precis som en julafton skall vara.

Även denna gång hade vi en riktigt fin jul ( ja förutom lillebror då) och jag är tacksam för det, inga sjukdomar, utan vi var bara några som älskar att fira jul tillsammans.....precis som en julafton skall vara.

Och i år är jag extra tacksam, för barnen har visat en sådan hjälpsamhet med att hjälpa till att göra bak, mat och städning samt pyntning, så det har varit en fröjd att få till julen i år. Samt så har alla barnen tänkt ut, frågat och sedan handlat deras julklappar till varandra, vilket gjorde julen lite extra rolig.

Nä i år var det en av mina bästa jular, tänk er 5 fina barn, som alla älskar julen och visar en sådan glädje för att hjälpa till och att göra den så fint, det gör ett mammahjärta stolt och varmt.

Precis som julen skall vara för alla.



11 kommentarer:

  1. Stackars liten att vara sjuk i juletid. Hoppas dock att ni andra klarar er och får njuta av en härlig jul!
    kram ANnika

    SvaraRadera
  2. Hej! Skönt med en Jul som är som man vill den ska va. God fortsättning! Kram Maria från swappen

    SvaraRadera
  3. Härligt att höra att er jul blev fin och bra, precis som den ska vara, förutom lilleman då. Hoppas han kryar på sig snabbt så han kan leka med allt skojsigt han fått

    kram am

    SvaraRadera
  4. Så härligt ni haft det, trots sjukan. Nu undrar jag bara; har du testet spelet själv ? Har en känsla av att du är en hejare på det....:-)

    Kramar !

    SvaraRadera
  5. Så roligt att läsa!!!! Men stackars lillebror!!!!!!!!!!!

    Du... du måste kolla min blogg i dag! Den är såååå söt vår lilla flinga! :) Bamse tack vännen för den!!!!

    Stor kram
    M I N D I

    SvaraRadera
  6. God fortsättning och ett gott nytt år önskar jag er alla!
    Ska försöka ta tag i min blogg och uppdatera lite...har helt kommit av mig och det får vara ok.

    Dessutom krånglar min outlook nu så jag får läsa alla mail osv via webmail... krabbigt och irriterande, har datorförhållande problem nu med andra ord... :)'
    '

    SvaraRadera
  7. En så härlig jul ni fick! Förutom lillkillen med magsjukan då förstås... Tack för det fina julkortet! Kramis och god fortsättning!

    SvaraRadera
  8. Ville bara titta förbi och säga Gott Nytt År.

    Vilken härlig julafton ni hade.

    Kram Anne från swappen

    SvaraRadera
  9. GOTT NYTT ÅR!!
    Hoppas ni får en trevlig kväll!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  10. *** GOTT NYTT ÅR!!! ***

    Stor kram från
    M i n d i
    =^..^=

    SvaraRadera
  11. Gott Nytt År!!!

    Jag hoppas att du och familjen får en skön avslutning på 2008 och att lillebror får vara frisk!

    TACK för det fina julkoret som kom igår, blev så GLAD!

    Här har det varit tö i flera dagar, i morse var det snöstorm. Men vi har snö så det räcker ändå ;)

    KRAMAR från Eva

    SvaraRadera