25 december 2006

Min härliga julafton!


December var hektisk med alla åtagande i skola och födelsekalas, lucia, advent, julbak, pepparkakshus, skinka, julstädning, pyntning osv.osv.osv.osv.

Så kom då äntligen julafton.

Som vanligt började vi morgonen med att jag, som mor i huset, springer runt mellan barnens rum, med tomtebloss i handen och sjunger "Nu är det jul igen", en gammal tradition från min mammas föräldrahem.

Sen skall julstrumporna tömmas och öppnas, sen går vi alla till bords och dricker varm choklad med vispgrädde. Jag har infört smörgås, men när vi var små skulle julbaket smakas av, men av chokladen och grädden mår vi ändå illa........... alltså som en julmorgon skall vara.

Klockan blev 12:00 och vi åkte till storstorstordottern, med fulla kassar av julklappar och mat, vi har ju alltid knytkalas. Vi blev 11 personer runt bordet och hon hade dukat ett fint långbord.

På köksbänken var smörgåsbordet uppdukat med god skinka, olika syltor, revben, olika rödkålsblandningar, sillsallad, sill, Jansson, köttbullar......ja bordet dignade av julbordets läckerheter.

Som vanligt åt vi för mycket..........alltså precis som en julafton skall vara.

Gustav och Ella tror på tomten i år, så de gick att lura, i år var tomten helt tokig. Han slängde paket och så blev han arg, barnen skratta och jag med skall jag ärligt erkänna. Tomten kom loss i år.........alltså blev det precis som en julafton skall vara.
Jag o Gubben min, tog våra 4 yngsta barn med oss hem till oss där vi tog ut hunden och förberedde för den stora julklappsutdelningen. Vi bytte om till myskläder, dukade fram godis, frukt och dricka och kröp sedan upp i sofforna och så började vi dela ut alla klappar som var kvar hemma.

Barnen öppnade och öppnade, ögonen lyste och stämningen var på topp. Efter avslutad klappöppning var alla nöjda.

Precis som en julafton skall vara.

I år blev det lite av ett frosseri av julklappar, men ibland blir det så här hos oss. Själv fick jag en fin väska från Ceannis, snygg brun skinnplånbok, brun sjal, 2 linnen, 1 par röda crocs-skor, 1 par schollskor, ett underbart långt grytunderlägg som kallas Hetta från http://www.inreda.com/ i grå ull, samt en del pyssel till mitt pappersarbete och lite annat smått och gott, precis som jag önskade mig.:-)

Precis som en julafton skall vara.
Sen tog vi oss ett bad i vår vedeldade trätunna.......... alltså precis som en julafton skall vara.

Sen blev vi lite småhungriga, vi tog mackor med skinka och juleost och så drack vi naturligtvis julmust. Vi åt och började må ännu mer illa...............alltså precis som en julafton skall vara.

Vi avslutade måltiden med ett glas Samarin..............alltså precis som en julafton skall vara.

Barnen gick upp och lekte med alla sina fina klappar och jag lade mig på soffan, Anders satte sig vid sin dator, jag somnade...........alltså precis som en julafton skall vara.

Även denna gång hade vi en riktigt fin jul och jag är tacksam för det, inga sjukdomar, utan vi var bara några som älskar att fira jul tillsammans.....precis som en julafton skall vara.

6 kommentarer:

 1. Precis som en julafton skall vara.... :)

  Tack för jätte fin julklapp vännen!!!!!!

  Kram från Mindi
  ...som fortfarande sitter i nattlinne och som tog två glas samarin i går... ;) Men det är ju precis så det ska vara. ;D

  SvaraRadera
 2. Sicket härligt julaftonskåseri!
  Visst är det härligt med julen och allt som hör därtill...
  kram Annika

  SvaraRadera
 3. det låter ljuvligt netha vännen...
  fortsätt njuta... precis som det skall vara ;-)


  *kramen*
  Jenny

  SvaraRadera
 4. Aah så härligt att er Jul blev precis såsom den skall vara!:)
  Hihi
  Mmmm illamåendet infann sig såklart här med,man verkar aldrig lära sig att äta måttligt av mat o godis,hehe

  Tack för de fina bilderna också!
  Svensson är urtjusig på julkortet;)

  Massvis av kramar!

  SvaraRadera
 5. Vilken mysig julafton ni har haft och du är så bra på att berätta med, så här sitter jag med ett leende på läpparna.

  Stor kram från Eva

  SvaraRadera
 6. Så underbart skrivet! Och vilken mysig jul! Kramis och Gott Nytt År!

  SvaraRadera